Szombat, 2019-10-19, 5:28 AMÜdvözöllek Vendég | RSS
Angol nyelvtan: könnyen, egyszerűen, gyorsan
Honlap-menü
Angol nyelvtan

Egyszerű jövő Idő


Future Tense (Jövő idő)

 

A jövő időt a shall és will segédigékkel, valamint a főige to nélküli alakjával alkotjuk: shall / will + ige l. alakja.

Használata egyszerű minden jövőben lejátszódó cselekményt ebben az igeidőben kell használni.

Egyetlen formai szabály van csupán, egyes és többes szám első személyben (I és we után) shall, a többi személyben will áll. A mai nyelvhasználatban azonban ez is kezd összemosódni. Ha összevonunk, pl. I'll, you'll stb. akkor egyáltalán nincs is érzékelhető különbség.

(A kétféle segédige a régi angol nyelv maradványa, amikor még két különböző jelentéssel bírtak. A shall mások akaratától függő tevékenységet jelentett, a will saját akarattól függőt.)

Pl.; She will arrive at 5 pm. - Délután 5-kor fog megérkezni.

We shall go as soon as we are ready. - Elmegyünk, amint készen leszünk.

"The factory of the future will have only two employees, a man and a dog. The man will be there to feed the dog. The dog will be there to keep the man from touching the equipment." (Warren G. Bennis, a cincinnati egyetem dékánja)

"A jövő gyárában csak két alkalmazott lesz egy ember és egy kutya. Az ember eteti majd a kutyát, a kutya pedig vigyáz, hogy az ember ne nyúljon a berendezésekhez."

A jövő időre utaló határozószók: tomorrow - holnap, the day after tomorrow - holnapután, tomorrow morning, afternoon, night - holnap reggel, délután, éjjel, next week - jövő héten, next month - jövő hónapban, next year - jövő évben stb.

Mint említettem már, a to be... -ing to... szerkezettel is képezhetünk jövő időt, a különbség köztük az, hogy a to be...-ing to... erősebb szándékot, nagyobb valószínűséget jelent, mint a will.

Pl.: What are you doing tomorrow? - Mit fogsz csinálni holnap? I'm going to the cinema. - Moziba készülök. I am watching television, or reading an exciting detective novel. - Majd tévét nézek, vagy olvasok egy izgalmas krimit.

Kulcs kereső
Block content
Vatera
Belépés
Felhvíás

Írj a vendégkönyvbe, vagy küldj emailt ide: zsolti1207@gmail.com
Körkérdésünk
Mióta tanulsz angolul
Összes válasz: 418
Lájkolj te is!
Rátkai Jani Blog
Progamersleague
Turulhír
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Keresés